HOME - nieuws< >

Inzendingen W.H. Gispen Award


Ontwerpuitgangspunten Wammes

Het uitgangspunt bij het ontwerpen van deze stoel was het maken van een luie stoel die zo transparant mogelijk oogt en die, als de stoel niet wordt gebruikt, nauwelijks volume heeft. Het materiaal wordt zodanig toegepast dat de werking van de constructie duidelijk is. Zo zijn de onderdelen die op trek worden belast uitgevoerd als kabel. Als basismateriaal voor de stoel is gekozen voor verenstaal vanwege zijn flexibele gedrag bij belasting. De constructie vervormt enigszins bij belasting en bij opheffing er van herstelt de stoel zich in zijn oorspronkelijke vorm. Ook tijdens het gebruik verandert de vorm enigszins door de elasticiteit van het materiaal. De transparantie wordt nog bevorderd door de rugleuning samen te stellen uit een aantal losse onderdelen.
Zie ook meubels - meubelontwerpen - Wammes


Ontwerpuitgangspunten CHALU

Hoe zit men in een fauteuil? Niet noodzakelijkerwijze in een bepaalde houding. Het uitgangspunt voor dit ontwerp is dat de gebruiker zich op een aantal verschillende manieren moet kunnen positioneren. Daar is de kuip voor ontworpen.
Hoe ziet zo’n stoel er uit? In elk geval geen gewatteerde crapauachtige stoel maar eerder een object met een moderne bijna minimalistische uitstraling. Uitgangspunt bij het ontwerp is: gebruik slechts twee materialen, aluminium en vilt. Aluminium is het materiaal voor de kuip en het onderstel. Vilt vormt de bekleding.
Zie ook meubels - meubelontwerpen - Chalu