MEUBELS - meubelontwerpen - < >
 
 


titel CHALU
jaar 2014
materiaal aluminium en vilt
ontwerp Jan Brouwer en Chris Karthaus

 

Ontwerpuitgangspunten
Hoe zit men in een fauteuil? Niet noodzakelijkerwijze in een bepaalde houding. Het uitgangspunt voor dit ontwerp is dat de gebruiker zich op een aantal verschillende manieren moet kunnen positioneren. Daar is de 'kuip' voor ontworpen.

Hoe ziet zo’n stoel er uit? In elk geval geen 'gewatteerde' crapauachtige stoel maar eerder een object met een moderne bijna minimalistische uitstraling. Uitgangspunt bij het ontwerp is: gebruik slechts twee materialen, aluminium en vilt. Aluminium is het materiaal voor de kuip en het onderstel. Vilt vormt de bekleding. De kuip wordt gemaakt via de vacuümvorm-methode. Een 2 mm dikke aluminium plaat wordt verhit tot ongeveer 400° C, licht opgeblazen en daarna vacuüm gezogen over een matrijs in contravorm. De zijvleugels van de stoel worden voorzien van ribbels die mee worden gevormd in de vacuümvorm-methode. Aan de rugzijde van de stoel worden de verstijvingsribben doorgetrokken voorbij het onderstel.
Het onderstel bestaat uit gelaserde strips die in de juiste vorm worden gebogen. De strips volgen de aangebrachte diagonalen van de stoel.
Twee strips worden gekoppeld tot een stijf geheel. Het viertal poten wordt op dezelfde manier gemaakt en gekoppeld aan de strips. Ik vind het belangrijk dat de diagonalen zichtbaar blijven. Het later aan te brengen vilt volgt eveneens de diagonalen. Zo ontstaan er vier voorgevormde onderdelen vilt die eventueel verschillend van kleur zijn. De viltdelen worden via een speciale lijm op het aluminium aangebracht.

De productie van CHALU
De vacuümvorm-methode is een beproefde methode voor het vervormen van vlakke aluminium platen. Ik heb deze methode gekozen om de 'kuip' van de stoel te vervaardigen. De methode zorgt er voor dat na het vervormingsproces de dikte van het materiaal overal gelijk is en er dus geen spanningen optreden. Na verhitting van de plaat en het opbollen tot de totale nieuwe lengte van het eindproduct wordt het aluminium vacuüm gezogen over de contramal.
Overigens is het maken van een prototype via deze methode niet geschikt vanwege de kosten van de matrijs. Maar via rubberpersen kan men goedkoper een enkelvoudig model of een kleine serie vervaardigen.

Het aluminium onderstel wordt samengesteld uit lasergesneden aluminium strips van 4 mm dikte. Daarna worden ze in de juiste vorm gebogen. Deze 4 strips over de diagonalen van het ontwerp worden aan elkaar gekoppeld met een tussenruimte van 25 mm. en vormen zo een stijf geheel. De 4 poten worden eveneens samengesteld uit 4x2 strips en gelast aan de 'diagonale' ondersteuning. Via 8 stuks inkepingen in de verstijvingsribben van de kuip worden kuip en onderstel met elkaar verbonden. De aluminium delen worden in mat aluminium kleur gespoten.
De 4 delen van de vilt bekleding worden voorgevormd via de bekende methode: Door verhitting met stoom worden de delen over een contramal geperst. Het vilt heeft een dikte van 12 mm en wordt met een speciale lijm aan de aluminium kuip bevestigd. Zie voor een aantal details de overige tekeningen.